Prosjektnavn Enebolig Salhusvegen
Adresse Salhusvegen, Haugesund
Tiltakshaver Karen Helgeland Qvale og Lars Løvstad
Ferdigstilt 2018
Bruttoareal 125 + 50m2

Boligen i Salhusvegen ble oppført nesten nøyaktig på fotavtrykket av det tidligere etterkrigshuset som stod der. Med det som forbilde ble det sammen med tiltakshaverne utviklet et brukseffektivt og nøkternt hjem, med fokus på langsiktig bruk, materialkvalitet og den fantastiske utsikten over Smedasundet i Haugesund. Bolig og garasje er kledd i ubehandlet malmfuru og utearealene er opparbeidet i brukt brostein og stein fra de omkringliggende jordene som er i familiens eie. Huset er universelt utformet og romløsningen er fleksibel med tanke på plassering av bærevegger og lettvegger.

Boligen har et fotavtrykk på 125 m2 og første etasjen inneholder stor og romslig adkomsthall, vaskerom, bad, stor skapvegg med lagring, bod, kjøkken med spisestue samt en sidestue med plass til sybenk og bibliotek. Dette rommet fungerer også som gjesterom og evt. soverom når barna blir eldre. 2. etasje inneholder 3 store soverom, romslig gang, bad og TV- og musikkstue.

Vi hadde en god prosess rundt analyse av bruksvaner og familien var klare på tankene rundt hvordan de ønsket å forme huset rundt kjøkken/ allrom, hvor de fleste av livets hverdagsgleder foregår. Soverommene oppe er forholdsvis store og sammen med TV- stuen legger det til rette for mange varianter av kombinert bruk med mulighet for uforstyrret besøk i flere etasjer. Familien gjorde bevisste valg rundt arealbruk som et enkelt tiltak for å begrense eget forbruk og oppsamling av ting og tang. Boligen skulle være enkel å bruke, med god lagring til det som brukes ofte, og med en garasje som var stor nok til oppbevaring av flittig brukt friluftsutstyr, og med opplegg til el- lading av bil og sykkel.

Boligen har grunnvarmebrønn som leverer varmtvann, blant annet til varmekablene i det slipte betonggulvet som dekker hele 1. etasje. Taket er kledd med solceller som er fullintegrerte takpaneler, og gjennom skylagring er huset selvforsynt med strøm.

  • Solcelletak i Haugesund, malmfurukledning.
  • Fullintegrerte solcelletakpaneler og grunnvarme gjør dette huset selvforsynt, av Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke AS
  • Ubehandlet malmfuru, fasadeplater fra Steni i mosegrønt, Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke AS
  • Dør- og vinduer fra Førre Trevare på huset tegnet av Marte Ringseth Helgeland hos Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke AS
  • Ubehandlet malmfuru, TH Brynjelsen blikkenslager. Enebolig selvforsynt med strøm, tegnet av Marte Ringseth Helgeland, Arkitektkontoret Brekke Helgeland Brekke AS
  • Soloppgang på solcelletak, selvforsynt på strøm med grunnvarme og solcellepaneler, Marte Ringseth Helgeland